De vill byggnadsminnesförklara historisk byggnad i Kallinge

Utan Kockums hade varken Kallinge eller Ronneby varit vad det är idag.
Företagets etablering lade grunden för hela samhället.
Nu vill Kallinge Museum byggnadsminnesförklara den gamla utställningshallen.

I folkmun kallas den ståtliga byggnaden som står mitt i Kallinge för kapellet.
Byggnaden uppfördes för att marknadsföra Kockums produkter på den stora Nordiska industri- och slöjdutställningen, Malmöutställningen, 1896
Efter utställningen monterades byggnaden ned bit för bit och flyttades till Kallinge. I flera år användes den sedan som kapell och tjänstgjorde som sådan till slutet av 1930-talet, då nuvarande kyrka uppfördes.

Läs mer om våra reportage i tidningen!Positivt läge för årets jordgubbar

Blekinges befolkning kommer troligen att ha en generellt god tillgång till jordgubbar i samband med det kommande midsommarfirandet.
Det tror Magnus Henriksson i Rödeby som har omkring 30 års erfarenhet av just jordgubbsodling.

Läs mer om våra reportage i tidningen!Kyrkan satsar på nya liv – biologisk mångfald i fokus

Nu ska det bli mer liv på kyrkogården.
På kyrkogården i Bredåkra satsar man nu på att skapa trivsamma platser för bland annat insekter, fåglar och grodor.
– Vi vill ta tillvara på de möjligheter som en kyrkogård kan erbjuda för en biologisk mångfald, säger Magnus Näsström som är kyrkogårdschef i Ronneby pastorat.

Forskare och experter har de senaste åren varnat för ”insektsapokalyps”. Växter och djurarter försvinner i snabbare takt nu än någonsin förut i mänsklighetens historia. På flera platser i världen har insekternas surr redan tystnat. Utvecklingen är oroande eftersom vi människor är helt beroende av en livskraftig natur.

Läs mer om våra reportage i tidningen!I Torhamn ser man alltid möjligheterna

När fotbollsverksamheten lades ner valde styrelsen för Torhamns GoIF att titta efter andra möjligheter istället för att bara lägga ner hela föreningen.
Idag är det mestadels hundarna och hästarna som drar besökare till anrika Korpavallen.

Det är en solig försommarkväll i slutet av maj månad 2019. På det soldränkta området vid Torhamns idrottsplats, eller Korpavallen som den också kallas, råder en förhållandevis livlig aktivitet. Ett antal bilar står prydligt uppställda på parkeringsplatsen och lite varstans på området syns personer som är sysselsatta med lite av varje.
Förr om åren hade förmodligen ägarna till de parkerade bilarna kommit till Korpavallen för att antingen själva spela fotboll eller kanske titta på när andra spelar.

Läs mer om våra reportage i tidningen!Vilshult blev Ingemar Johanssons paradis – 60 år sedan han blev världsmästare

Natten mellan den 26 och 27 juni är det exakt 60 år sedan Ingemar Johansson blev världsmästare i tungviktsboxning.
– Vi pratade aldrig boxning, säger hans dåvarande hustru Edna Alsterlund. Men kom det fram någon till honom svarade han alltid på frågor och skrev autografer.

Ingemar Johansson eller Ingo som han var med hela svenska folket hittade ett paradis i Vilshult. Här vistades han flera perioder under sin sjukdomsperiod.
– Ingemar älskade den här platsen. Han stormtrivdes här. Han älskade tystnaden och satt gärna på en pall och plockade vinbär, berättar Edna Alsterlund när vi träffar henne i fritidshuset som ligger i skogen strax utanför Vilshults lilla samhälle.

Läs mer om våra reportage i tidningen!Publikkrisen kan fälla danserna i Mörrum

Sommardanserna i Mörrum Folkets Park är hotade. Mörrums GoIS/IK har nämligen börjat tröttna på att arrangera danser med alltför dåliga och låga publiksiffror. Nu vädjar man till publiken att komma tillbaka.

Mörrums GoIS/IK är, precis som de flesta andra föreningar av samma storlek ständigt beroende av att pengarna kommer in till föreningskassan i en jämn och regelbunden takt. 

Ishockeyklubben från Mörrum har under ett antal år haft en relativt pålitlig och stabil inkomstkälla i form av de så kallade Sommardanserna i Mörrum Folkets Park.

Under våren har det emellertid kommit skarpa och tydliga signaler om att danserna i Mörrum eventuellt sjunger på sista versen.

Läs mer om våra reportage i tidningen!Historisk väg håller på att förfalla

Stenmurarna utmed den så kallade Kungsvägen mellan Boråkra och Västeråkra förfaller.
Nu vill både markägare, Nättraby hembygdsförening och Nättraby vägmuseum rädda kulturarvet.

– Stenmurarna måste räddas. De är en del av ett flera hundra år gammalt arv, säger Ingegerd Holm som är ordförande i Nättraby hembygdsförening.
De gamla stenmurarna slingrar sig genom det vackra landskapet. Ursprungligen var det en liten gång- och ridstig. På 1640-talet röjdes och breddades stigen till häst och vagn väg.
På 1700- och 1800-talet anlades flertalet av dagens stenmurar. Stenmurarna var hägnader eller gränsmarkeringar.

Läs mer om våra reportage i tidningen!Årets Rödebybo hänger fortfarande med

Lage Karlsson grundade Rödeby Allivs redan 1963. Efter lång och trogen tjänst har 87-åringen nu fått en fin lön för mödan i form av utnämningen till Årets Rödebybo.
I samband med årets Rödebydag passade arrangerande Rödeby hembygdsförening på att dela ut priset till Årets Rödebybo för allra första gången. Föreningen instiftade priset eftersom man kände att man ville ha en egen variant av den utmärkelse som sedan tidigare finns på ett antal andra orter i såväl Blekinge som andra delar av Sverige.

Läs mer om våra reportage i tidningen!Christer (S)koog ger inte upp slaget om väljarna

Den 18 augusti 1961 fick Christer Skoog anställning på Sölvesborgs varv. Det blev starten på en politisk karriär som bland annat innehöll 24 år i Sveriges riksdag. Numera är han orolig för den politiska utvecklingen hemma i Sölvesborgs kommun.
Sölvesborgs kommun har på sistone hamnat i ett nationellt fokus med politiker från de styrande Sverigedemokraterna och Moderaterna i huvudrollerna. En som har upplevt den västblekingska turbulensen på nära håll är den före detta socialdemokratiska riksdagsmannen, Christer Skoog.

Läs mer om våra reportage i tidningen!Insekter från Afrika invaderar Nytäppet

När hortonomen Mats Martinsson tittade ut i sin trädgård häromdagen trodde han inte sina ögon.
– Jag har aldrig sett så många fjärilar. Det rörde sig om hundratals. Kanske uppemot tusen, säger han.

Han är inte ensam. På flera platser runt om i södra Sverige rapporteras det om en invasion av fladdrande färgglada fjärilar.
Och det är inte vilken fjäril som helst som hittat hit utan en långväga gäst från Afrika. Tistelfjärilen som den heter har flugit omkring 1 500 mil.

Läs mer om våra reportage i tidningen!”Det är en svettig investering”

Hela förra sommaren gick Henrik Ljungquist på landbacken på Hasslö och längtade ut på det närliggande havet.
Den här sommaren är förhoppningen att få betydligt fler timmar till sjöss med den nya, svettiga investeringen charterbåten Elias.

Henrik Ljungquist och sambon Eva Afferdal driver sedan ett antal år tillbaka Hasslö hamncafé och Hasslö stugby. De båda verksamheterna går hand i hand och har nu fått sällskap av en affärsidé som Henrik Ljungquist kallar för Seaboat.
De tre första bokstäverna i Seaboat är förkortningar av Service, Education, Activity, eller service, utbildning och aktivitet om man översätter det hela till svenska.

Läs mer om våra reportage i tidningen!Den stora rockfesten är här igen

Idag är det dags för årets Sweden Rock Festival att köra igång i Norje.
BlekingePosten har träffat en av de först anlända campande besökarna. Han heter Roger Nilsson och är en trogen besökare på festivalen. Roger ser fram emot festivalen men saknar det stora favoritbandet, Motörhead, som inte finns längre.
– Ja, jag ska gå på festivalen. Jag har bara bommat ett år sedan det började här, säger Roger vars val av plats för husvagnen snarast kan liknas vid ett guldläge för en festivalbesökare. Han medger att den aktuella platsen inne på campingen delvis är vald just med tanke på Sweden Rock Festival.
– Men i år är vi långliggare här och kom hit med vagnen redan i april, säger han och nämner därefter ett antal band som han ser fram emot till årets rockfest.
 

Läs mer om våra reportage i tidningen!